středa 11. ledna 2023

JAK JSME DĚLALI SEPTIK

 To bylo tak. Loni z jara, tedy jaro roku 2022, jsme už konečně byli donuceni udělat na chatě septik. Stalo se. Přijel bagr. Zase bagr, co jsme komu udělali, že je tu už zase bagr. No dobře. Vyhrabal díru asi tři a půl metru hlubokou, a velkou. Hromada hlíny se nám kolem chaty sotva vešla. 



A když už se tam tohle dělo, vymysleli jsme, že by naše osmdesátiletá chata potřebovala trochu opravit. Jenže zafoukal větříček, a měli jsme polom. Jak se mohl tenhle zdravý smrk takhle ukroutit, to  nevím. A pro jistotu ještě spadl na nový plot a vyvrátil elektrický sloup. A tak chata musela počkat

Chata potřebovala opravit, přece jen má těch 80 let. Trochu se nakláněla a kývala se, tak jsme si říkali, že tam bude asi nahnilý trámek. Něco by to chtělo vyměnit. Jen tak vyměnit nějaká shnilá prkýnka a trámky. Tohle bylo zadání pro tesaře. Vyhodit všechno shnilé.                            
A tak se stalo. když jsme přijeli, vítal nás jenom sklep, a my viděli, že letos se dovolená v lese konat nebude. 
A tak co dál


Uprostřed chaty, absolutně nelogicky je schodiště, takže idea velkého prostoru vzala rychle zasvé. Musí se na to jinak.





Takže interiér. Především
 se zboural obrovský komín, a místo něj je komín normální. Fajn, dole se místo uvolnilo. V patře je komín tam, kde je zapotřebí mít dveře. Balkon místo 60 cm udělali 75. Do pokojíčku se tím pádem nevejde postel. Stále řeším podobné kotrmelce, ale daří se, a dokonce to vypadá, že snad všechno vyjde.
Jenže přišly deště, a protože se místu, kde chata stojí říká Na bažině, udělalo se tam bahno takové, že řemeslníci odmítli přijet aby se tam neutopili
     Uvnitř se to začíná rýsovat, už jsou okna a brzy bude kuchyň, věci do koupelny už překážejí v garáži, septik je zasypaný, a přimrzlo, takže je možné k chatě zajet. I tak tam ale sypeme štěrk, Ten  za dva roky zaroste trávou, a budou se na něm dělat zase kaluže a bude se houpat, ale pár let zase vydrží, než úplně zapadne do bahna.      Myslím, že se to, aspoň zvenku, podařilo. Až to bude natřené, bude to jako dřív.



                                

Žádné komentáře:

Okomentovat